Tuesday, February 16, 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 19/2 ώρα 21:00





Προβολή ντοκιμαντέρ και βιβλιοπαρουσίαση
Παρασκευή  19 Φεβρουαρίου, 21:00
Psywar
Νόαμ Τσόμσκι, Ορθολογισμός και Επιστήμη


Οι εκδόσεις Αγχιβασίην και η συλλογικότητα της κατάληψης του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης σας καλούν την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 21:00 στην προβολή του ντοκιμαντέρ Psywar  και στην παρουσίαση του βιβλίου του Νόαμ Τσόμσκι Ορθολογισμός και Επιστήμη.

Το ντοκιμαντέρ Psywar, (2010, Καναδάς, 90') του Σκοτ Νόμπλ, πραγματεύεται την εξέλιξη της προπαγάνδας και των δημοσίων σχέσεων στις Η.Π.Α., με έμφαση στην ελιτίστικη "θεωρία της δημοκρατίας" και στις σχέσεις μεταξύ πολέμου, προπαγάνδας και τάξης. Εμπεριέχει πρωτότυπες συνεντεύξεις με αντικαθεστωτικούς διανοουμένους όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Χάουαρντ Ζιν και Κρίστοφερ Σίμσον. Μια καίρια μελέτη για τη φύση και την ιστορία της προπαγάνδας που παρέχει κρίσιμο υπόβαθρο για την κατανόηση του έλεγχου της πληροφορίας και της σκέψης.

Ο Νόαμ Τσόμσκι στο Ορθολογισμός και Επιστήμη κάνει νύξεις για το αν όλα ανάγονται σε λογική βάση και αφήνει ερωτηματικά για την εγκυρότητα αυτού που αποκαλείται σήμερα ορθολογική σκέψη. Μια σκέψη, η οποία έχει δημιουργηθεί από μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων (δυτικοί, αρσενικού φύλου και λευκής φυλής) και ποικίλει ανάλογα με τα συμφέροντα των εκάστοτε κυρίαρχων. Ο κόσμος πρέπει να ξεπεράσει τον κυρίαρχο εμπειρισμό και την ορθολογική σκέψη και να ανταποκριθεί σε νέες ιδέες, να εξετάσει και να αμφισβητήσει όλα όσα έχει διαβάσει και διδαχθεί, αλλά και να αντιληφθεί, μέσα από την εμπειρία του και την ομαδική έρευνα τον τρόπο να διακρίνει τα ουσιώδη προβλήματα και το πως να τα αντιμετωπίζει. "Η γνώση παράγεται, δεν βρίσκεται, κατακτιέται με αγώνες, δεν χαρίζεται" γι' αυτό "σκοπός του ορθολογισμού πρέπει να είναι η κατανόηση των δογμάτων και όχι η κατασκευή τους".

Θα υπάρχουν διαθέσιμες οι  μπροσούρες των εκδόσεων Αγχιβασίην.


Κατάληψη Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης
Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη
Πρόσβαση: λεωφορειακές γραμμές 700 (από το σταθμό του μετρό στον Άγ. Αντώνιο),
Α11 και Β11 (από το σταθμό του μετρό στην Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».


No comments:

Post a Comment