Thursday, April 23, 2015

O Καραγκιόζης και το μαγεμένο δεντρί (Θέατρο σκιών) - Κυριακή 26/4 - 11.30


"Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο δεντρί " . διασκευη Παραδοσιακού παραμυθιού που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιωνων. Διαδραστική παράσταση με έντονη τη συμμετοχή των παιδιών και περιβαλλοντικό περιεχόμενο .

Ο καραγκιοζης στην Eλλαδα παιζεται περι τα 200 χρονια. Τα παλια χρονια ηταν η μοναδικη διασκεδαση των ανθρωπων στα χωρια. Ειναι ενα θεατρο σκιων που παιζεται σε Eλλαδα , Tουρκια και ελαχιστες ακομα χωρες της ανατολης. Το ονομα του εξ αλλου, karagioz στα τουρκικα,σημαινει μαυροματης.

Γεματος συμβολισμους,  σατυριζει τα κακως κειμενα. Η καμπουρα του συμβολιζει τα βασανα του λαου. Καταπιανεται με ενα σωρο διαφορετικες δουλειες προκειμενου να επιβιωσει.Εχει το μικροβιο του νεοελληνα της παγαποντιας , προσπαθοντας ομως να το αποβαλει. Εξ αλλου ο καθε καραγκιοζοπαιχτης εκφραζει την προσωπικοτητα του μεσω του ηρωα Καραγκιοζη. Μπορει ο καραγκιοζης να εχει καποια βασικα χαρακτηριστικα , ομως ο καραγκιοζοπαιχτης επιλεγει ποια να τονισει και ποια να αποβαλει.Οι συμβολισμοι δεν σταματουν εδω .Η παραγκα και το σαραι, συμβολιζουν την ταξικη αντιθεση, οτι δηλαδη υπαρχουν πλουσιοι και φτωχοι. Και συνηθως η μαλλον σχεδον παντα,  οι μεν καταπιεζουν τους δε. Και εμεις βεβαια εχουμε χρεος να κανουμε τα παντα ωστε να εξαλειψουμε τις αντιθεσεις και να δημιουργησουμε εναν κοσμο που θα μας χωρα ολουςΑν και ξεκινησε σαν θεαμα για ενηλικες , στη συνεχεια εγινε κυριως θεαμα για παιδια .Τα τελευταια χρονια αναβιωνει ξανα με παραστασεις για ενηλικες, πολλες απ τις οποιες με εντονο πολιτικο περιεχομενο.

No comments:

Post a Comment